Arenareizen.com

Cyprus

Kyrenia is het centrum van het toerisme in Noord-Cyprus. De (kleine) havenstad heeft alle kenmerken van een Mediterrane en eilandstad. Het kasteel in Kyrenia doet op verschillende plaatsen denken aan de bouwers uit de Byzantijnse, Lusignan en Venetiaanse periode. Het is grotendeels nog intact. 

De natuurlijke schoonheid en historische schatten van het Iskele/Karpaz gebied: het Gouden Strand (Altin Kumsal in het Turks), een van ‘s werelds mooiste stranden, de Panagia Theodokou kerk in iskele, het Natuur museum in iskele en de kerk van St James. Het Kantara kasteel ligt op ongeveer 700 meter hoogte en is een van de drie bergkastelen in het Vijf Vingers gebergte.

De Bostasjli-Panagia Kanakaria kerk. De ecotoerisme gebieden van de dorpen Büytikkonuk, Kumyali, en Mehmetçik. Kral Tepesi (de Koningsheuvel) in het dorp Kaleburnu. Het Nitovikla kasteel, de Ay. 

Trias basiliek in het d Sipahi, met zijn mozaïek vloeren uit de 5e en 6e eeuw Christus, de Reuzen standbeelden uit de archaïsche periode stad Aphendrika (Urania), de Ay. Philon kerk uit de 5e eeuw. Nationale Park, waar de wilde ezels (een van de symbolen Cyprus) leven. Wandelgebieden.

De Neolithische stad Cast daterend uit 6000 jaar voor Christus. En het klooster van apostel Andreas, erkend als een heiligdom, in het uiterste oos van Cyprus.

De hoofdstad van Noord-Cyprus, Lefkosja, dat in zijn geschiedenis ook bekend was als Ledra, Lidra en Kermia, is ommuurd met 4,5 km lange wallen inclusief 11 bastions en drie stadspoorten.

Interessante bezoekpunten zijn de Kyrenia stadspoort (Porta de Proveditore), een van de drie stadspoorten, de Mevlevi Tekke (Dervisj klooster) uit de 16e eeuw, de Venetiaanse obelisk (Dikilitaş) en de 16e eeuwse Grote Herberg (Biiyiik Han) met 68 kamers daterend uit de Ottomaanse periode. 
Nu is het Cyperse Handwerk en Culturele Centrum er gehuisvest. 

Meer info Hotels